Göra om en villa till hotell

Om man vill starta upp ett hotell är det inte alltid säkert att det finns några färdiga hotellbyggnader till salu. Det kan också vara så att de byggnader som finns är allt för stora för den som vill starta ett mindre hotell med bara ett par rum. Då kan alternativet vara att göra om en villa till hotell.

Hitta en passande villa

Om man vill göra om en villa till ett hotell måste man såklart först ha en villa. Det kan löna sig att titta bland villor till salu för att hitta det man letar efter. Prata gärna med mäklare i trakten och lämna in en intresseanmälan. Då kan de kontakta dig om det kommer in ett objekt som matchar det man är intresserad av.

Vad är viktigast att ha på hotellet?

När en villa ska göras om till hotell är det viktigt att tänka på vad som måste finnas. Rum för gästerna är en sådan sak. Man måste inte ha hundra rum men tre till fyra stycken bör man ha, gärna i olika storlekar. Rummen bör ha egen toalett och dusch. Det är också bra att ha en matsal med tillhörande kök där gästerna kan serveras frukost. Om det ska vara fler gäster på hotellet bör också en större parkering finnas. De flesta tar sig till hotell med bil, även om taxiresor förekommer. De bilburna måste dock ha en plats att ställa bilen på. De vill inte gärna parkera flera kilometer bort.

Vad kostar renoveringen?

Att göra om en villa till hotell kan kosta en hel del pengar. Kostnaden beror dock på hur huset sett ut från början, samt på vilket skick det är i. Om många väggar måste rivas och badrum sättas in i varje blivande hotellrum blir renoveringen genast dyrare. Att göra om elarbeten kostar även det pengar. Det är klokt att be om offerter innan arbetet påbörjas. Då kan man ofta komma ner lite i pris.

Krävs det några tillstånd?

Att göra om en villa till hotell kan kräva bygglov från kommunen. Det krävs i regel ofta tillstånd från polismyndigheten och brandkåren kan även de vilja vara med i byggnationen för att göra kontroller. Det är viktigt att utrymningsvägar och liknande finns så gästerna kan komma ut om något skulle hända. Kommunens rådgivare bör kunna ge information om vilka tillstånd som krävs och kring vilka andra som behöver kontaktas. Se till att hålla en dialog med dem redan från början.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews