Mat på hotellet – att tänka på

De flesta bor på hotell tillräckligt sällan för att det ska kännas roligt och spännande – att testa hur sköna sängarna är, lukta på de små tvålarna i badrummet och inventera utbudet i minibaren. Många passar nog också på att beställa roomservice när de är på hotell, för att slippa gå ut om man har sovmorgon eller om man vill ha en lugn kväll hemma på rummet. Det finns dock vissa saker som kan vara bra att tänka på när man beställer roomservice, och gällande maten på hotell i allmänhet, innan man checkar in.

När det gäller roomservice kan det till exempel vara värt att tänka till en extra gång innan man beställer mat när det är dåligt väder ute. Dåligt väder betyder nämligen att många fler gäster väljer att stanna kvar på rummet och beställa från roomservice för att slippa gå ut, vilket betyder att belastningen på köket ökar. Det innebär inte bara att det kan ta längre tid att få sin mat, utan också att personal som vanligtvis inte jobbar i köket tas in som hjälp, vilket i sin tur kan innebära att maten håller betydligt lägre kvalitet än annars. En annan sak som är bra att tänka på är att inte beställa varma maträtter om man bor på en hög våning i hotellet, eftersom transporttiden från köket upp till rummet kommer att göra att man får ljummen mat som bäst.

room-service-297071_960_720Det finns också en rad saker som man inte bör beställa från roomservice överhuvudtaget. Det gäller till exempel skaldjur, som är känsligt för just transport och kan bli dåligt. Andra saker man bör undvika är avokado, pesto och pommes frites, eftersom de snabbt förlorar sin fräschhet efter att ha lagts upp på tallriken. Generellt kan man säga att man bör beställa något som man vet att det är hög omsättning på, eftersom man då kan vara ganska säker på att ens mat har tillagats nyligen. Undantaget från detta är kaffe, som i princip alltid bryggs i stora mängder tidigt på dagen, och sedan får stå i flera timmar.

Ett bättre alternativ om man vill ha någon av de saker som inte rekommenderas att man beställer via roomservice är att samla krafter och ta sig ned till hotellets restaurang. Närheten till köket gör där att man får betydligt mer nytillagad och fräsch mat.

Även i restaurangen ska man dock tänka sig för, särskilt om restaurangen har buffé. Då ska man iaktta alla försiktighetsåtgärder som man vanligtvis skulle tänka på vid en buffé, till exempel att inte äta ostron och andra skaldjur och att se upp med mat som har stått på värmning under lång tid (eftersom det kan bli en grogrund för bakterier). Ett bra tips är att även i detta fall försöka välja rätter som det verkar vara stor åtgång på, och som alltså inte har stått i buffén så länge.

Om man känner att man hellre hoppar över hotellmaten helt och hållet, och föredrar att laga mat hemma i sitt eget kök, ska man gå in på Matklubben.nu. Där finns tusentals recept som man kan hämta inspiration ifrån.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews