Att driva bed & breakfast

Det tenderar att vara en livsdröm för många svenskar att driva ett Bed & breakfast. Kanske på grund av frihetskänslan i att driva eget samtidigt som du själv bestämmer miljö, koncept och känsla på hela projektet. Men vad är ett Bed & breakfast och hur enkelt är det egentligen att komma igång? I den här artikeln kan du läsa mer på djupet om allt som har med Bed & breakfast att göra.

Vad är ett ”B&B”?

I vardagsjargong brukar Bed & breakfast förkortas till ”B&B”. Konceptets ursprung härleds långt bak i tiden, men har idag en mer modern nisch. Det traditionella konceptet håller sig dock fortfarande vid liv och går ut på att människor på resande fot övernattar hos en privatperson eller litet pensionat där frukost ingår. Boendet brukar allt som ofta ha en hemtrevlig känsla och värden blir liksom en del av boendet. Det handlar ju trots allt om tämligen små boenden med få rum. Den personliga kontakten har därmed en traditionell betydelse för B&B verksamheter.

Även om ett B&B är något du traditionellt sett finner på landsbygden är det idag inte ovanligt med Bed and Breakfast i städer. Du kanske funderar på att öppna ett B&B på söder i Stockholm? Det enda som behövs för att komma igång är en seriös mäklare. Sök på google efter Mäklare Södermalm och ta en titt på olika aktörers hemsidor. Du kanske hittar drömobjektet direkt på nätet!

Praktiska inslag

För att bedriva en laglig verksamhet inom området för hotell och pensionat krävs tillstånd. Det är Polisen som ansvarar för den här sortens tillstånd. Polisen rekommenderar alltid att ansökan görs i god tid samt att den är utförligt utfylld. Då kan ärendet hanteras smidigare och du har licensen snabbare i dina händer. Idag kostar det 3700 kronor för att ansöka om tillstånd för hotell- och pensionatrörelse. Se till att ha med den utgiften i ett tidigt skede när du räknar på projektet.

Beroende på hur många anställda du har och verksamhetens omfattning väljer du bolagsform. Många aktörer driver B&B som enskilda näringsidkare istället för aktiebolag. Har du tidigare ingen erfarenhet från att driva eget bör du anlita en redovisningsfirma från start. Har du sedan personal som hjälper till på daglig basis eller vid arbetstoppar kan redovisningsfirman hjälpa till med kontrakt och så vidare.

B&B utomlands

Allt fler svenskar väljer också att göra verklighet av sin Bed & breakfast utomlands. Det vill säga att man tar sin dröm, sitt pick och pack och beger sig till exempelvis sydligare breddgrader. Spanien, Frankrike och Italien är populära länder som har en gedigen tradition av B&B-koncept.

Tänk dock på att saker och ting fungerar annorlunda utomlands. Språkfärdigheter är nästan ett måste för att kunna driva Bed & breakfast i de nämnda länderna där engelskan inte är vanlig. Byråkratiska processer blir genast komplicerade om du ska sköta det på egen hand och dessutom inte talar språket.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews